naslovna slika
Контакт: Новосадска бр. 1 21214 Сириг телефон:021/849-018 e-mail: danilozelenovic@osdz.edu.rs
почетна историјат колектив догађаји документи линкови школски лист за родитеље

ШКОЛСКА 2014/2015.

 

ШКОЛСКИ ЛИСТ

"СВИТАЊА"

јун 2015.

Svitanja 2015

 

ornament

 

 

ФИЛМ О ШКОЛСКОЈ 2014/2015. ГОДИНИ

 

 

__________________________________________

 

Одељење 2-2 учитељице Снежане Николић

преглед неких активности школске 2014/2015. године

 

 

 

______________________

 

ТЕСТ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА - ЗАВРШНИ ИСПИТ 2014/2015.

РЕШЕЊА ТЕСТА ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА - ЗАВРШНИ ИСПИТ 2014/2015.

 

 

ПРОБНИ ТЕСТОВИ 2014/2015.

Пробни завршни испит из српског језика 2015.   (РЕШЕЊА ТЕСТА)

Пробни завршни испит из математике 2015.       (РЕШЕЊА ТЕСТА)

Пробни комбиновани тест 2015.                        (РЕШЕЊА ТЕСТА)

 

Извор: http://www.svetisava.edu.rs

 

ЗБИРКЕ ЗА ЗАВРШНИ ИСПИТ 2014/2015.

Baner_Zbirke 2014-2015

ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА 
        
ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ МАТЕМАТИКЕ 

ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ БИОЛОГИЈЕ, ГЕОГРАФИЈЕ, ИСТОРИЈЕ, ФИЗИКЕ И ХЕМИЈЕ


Извор: Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања

 

Тестове и збирке из претходних година можете погледати на страници завршни испит

 

____________________

 

ДРЖАВНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ИСТОРИЈЕ – КРУПАЊ 2015. ГОДИНЕ

Овогодишње такмичење из историје на републичком нивоу се одржало у срцу Рађевине, Крупњу.
Место је симболично одабрано зато што се у његовој околини налази низ садржаја везаних за победоносну, ратну 1914. годину( Церска битка-Текериш, Тројанов град, Косанин град, Мачков камен) .
Ових дана се присећамо трагичних догађаја који су се одиграли у овом делу Србије у време поплава. Још увек са видним последицама водене бујице Крупањ је дана 16.05.2015.године широм отворио своја врата за све младе историчаре и њихове наставнике. Учесници такмичења су били ученици седмог и осмог разреда, бројни, њих око 500. Домаћин је била  Основна школа "Боривоје Ж. Милојевић". На свечаном отварању све присутне ученике и наставнике поздравио је директор школе домаћина Драган Благојевић и председник општине Крупањ проф. Раде Грујић, а обратио се и проф. др Момчило Павловић, председник Друштва историчара Србије, који је одржао поучан, кратак говор.
Нашу школу је представљао ученик Миодраг Којић. Он је остварио 37 бодова, што на жалост није било довољно за пласман за треће место. Миодраг је квалитетно урадио тест, с обзиром да је 40 бодова био максималан број бодова за прво место, 39 за друго и 38 бодова за треће место. Проф. др.Момчило Павловић је нагласио да су сви такмичари већ самим доласком до овог нивоа такмичења доказали својој ближој и даљој околини,  да су постигли много у сваком облику школовања и живота.
Време проведено у Крупњу смо адекватно искористили за дружење са осталим учесницима, наставницима, и да бисмо  посетили знаменитости ових крајева, које до сада нисмо имали прилике да посетимо. Били смо на спомен комплексу Текериш, који је посвећен чувеној Церској бици 1914. године. Посету смо овековечили уписом у књигу утисака и фотографисањем.

Republicko-istorija1

Republicko-istorija2 Republicko istorija 3

 

ПОЈЕДИНАЧНО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ У ЏУДОУ

 

Појединачно првенство Србије у џудоу за основне и средње школе одржано је 20. 04. 2015. године у Кикинди у организацији Џудо савеза Србије. На овом такмичењу учествовало је око 700 такмичара. Основну школу "Данило Зеленовић" из Сирига представљали су: Радовић Данијела, Михаљчић Невена, Керкез Дејана, Кењало Јована, Вишњић Нађа, Декић Марија и Марић Бранко. Остварени су следећи резултати:

Михаљчић Невена -1. место
Керкез Дејана -1. место
Радовић Данијела - 2. место
Кењало Јована - 2. место
Вишњић Нађа -3. место

Декић Марија и Марић Бранко у врло јакој и бројној конкуренцији нису успели да дођу до борбе за медаље, али су приказали борбеност и залагање на чему им честитамо.

DzudoDzudo2

 


ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ

   
Да су наша деца, наставници и наши суграђани великог срца показали су укључивањем у хуманитарну акцију "Помоћ Маји". На овај начин смо желели да помогнемо да Маја уплови у звучни свет. Ученици од I до IV разреда су са својим учитељима, старији са наставницом ликовне културе Ањом Хајдук, пре пролећног распуста направили богате и лепе ускршње поклоне (ускршња јаја, корпице, честитке). А у четвртак 9. 04. 2015. године чланови наше секције "Мали волонтери" помогли су да се одржи продајна изложба на улицама, како би сакупили што већи прилог.
Нашој Маји желимо срећан Ускрс и сву срећу !

Pomoc Maji 1resizePomoc Maji 2resize


 

Едукација ученика у вези са превенцијом злоупотребе психоактивних супстанци

Дана 26.03.2015. године у ОШ ''Данило Зеленовић'' у Сиригу одржана је едукација ученика у вези са превенцијом злоупотребе психоактивних супстанци.
Едукација се одвија у оквиру пројекта ''Овај ПАС уједа!'' који реализује ЦСР Темерин у сарадњи са Центром услуга социјалне подршке ''Сунцокрет'', Црвеним крстом Темерин, Извиђачима Темерин и Арт и Блуз Фамилијом.
Пројекат је финансијски подржан од стране Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и спроводи се у оквиру реализације Акционог плана за борбу против дрога у АП Војводини. 

Координатор пројекта
Данијел Хајдук

 

PAS_1 PAS_2

PAS_3 PAS_4

PAS_5 PAS_6

PAS_7 PAS_8

 РАДИОНИЦЕ ПОСВЕЋЕНЕ ПРОЛЕЋУ

Почетак пролећа обележен је у нашој школи радионицама које су организовали наставници српског језика, биологије и ликовне културе. Велики број ученика учествовао је у овим радионицама. Било је ту рецитовања поезије, ученичког поетског стваралаштва, бриге о очувању природе, сликарских и музичких умећа. Настали су и тематски плакати који ће красити учионице и ходнике школе. Овом приликом обележан је један важан јубилеј из наше књижевности - педесет година од објављивања збирке песама "Плави чуперак" Мирослава Мике Антића.

Radionica prolece 2015-1 Radionica prolece 2015-2

Radionica prolece 2015-4 Radionica prolece 2015-3

Radionica prolece 2015-5 Radionica prolece 2015-6

Radionica prolece 2015-7 Radionica prolece 2015-8

Radionica prolece 2015-9 Radionica prolece 2015-10

 

 

ПОСЕТА САЈМУ ОБРАЗОВАЊА "ПУТОКАЗИ"

Међународни сајам образовања "Путокази" окупља државне и приватне универзитете, факултете, средње и основне школе, академије, народне универзитете, школе страних језика, школе рачунара и друге образовне институције. Сајам доноси комплетну слику и стања на свим нивоима образовања. Ученици осмог разреда из наше школе посетили су ову манифестацију и имали прилику да стекну додатне информације које ће им помоћи приликом избора жељене школе.

Sajam obrazovanja 2015-1 Sajam obrazovanja 2015-2

 

 

РАЗВИЈАЊЕ МОСТА ПОВЕРЕЊА

У нашој школи одржане су радионице за ученике осмог разреда, а тема је била "Адолесценција и репродуктивно здравље". Учесници су били и наставници школе. Организатори су чланови удружења "Скаска". Како деца рано добијају неадекватне информације о сексуалности, закључили смо да је неопходно да се о тој области едукују на време и квалитетно. Једна од водитељки радионица била је Јасминка Петровић, ауторка књиге "Секс за почетнике". Ова књига пружа праве одговоре на питања из наведене области.

J. Petrovic - radionica 1 J. Petrovic - radionica 2

 

 

СВЕТИ САВА 2015.

На дан успомене на првог српског просветитеља и учитеља Светог Саву и ове године у нашој школи одржана је пригодна свечаност. 

Sveti Sava 2015-1Sveti Sava 2015-2

Sveti Sava 2015-3Sveti Sava 2015-4

 

 

НОВОГОДИШЊА БАЈКА

Ученици II-2 одељења са учитељицом Снежаном Николић припремили су представу "Новогодишња бајка". Представу су извели својим другарима, родитељима и у Темерину корисницима Центра за социјалну помоћ. У реализацији представе својим изузетним залагањем помогли су волонтери 6. разреда Вања Жига, Сара Ћурчић и Николина Аћимовић. Глумци су успели да својим другарима, родитељима и осталим гледаоцима улепшају претпразнично весеље. За успешно изведену представу  Деда Мраз је глумце и волонтере наградио пакетићима.  

Novogodisnja bajka 1 Novogodisnja bajka  2

Novogodisnja bajka 3 Novogodisnja bajka 4

 

НОВОГОДИШЊА ПРИРЕДБА 2014.

Крај полугодишта улепшала је Новогодишња приредба, која је донела пуно песме, музике и ведрог расположења. Свој таленат и умеће показали су ученици који похађају музичку школу под руководством Жужане Колар, као и Аљоша Тасовац који такође похађа часове музике. Наставница Нада Гвозденовић је са хором и солистима приредила музичке тачке. Сви присутни су уживали у програму и понели кући део распеваног и веселог  расположења.

Novogodisnja priredba 2014-1Novogodisnja priredba 2014-2

 

Снешко Белић

Као и сваке године трудимо се да школа добије празнични изглед. Најинтересантнији је рад ученика четвртог разреда који су "у госте довели" Снешка Белића.

Snesko Belic 2014

 

ИНТЕРАКТИВНИ ЧАС

У понедељак  8.12. 2014. у нашој школи одржан је интерактивни час посвећен обележавању стогодишњице од почетка Првог светског рата. Час су припремили наставница историје (Биљана Лазић), српског језика (Жико Николић), музичке културе (Нада Гвозденовић) са хором. Прошлост се преплитала кроз драмски приказ ученика 7. и 8. разреда, јавним часом српског језика („Плава гробница“ М. Бојића) наставника Жике, а све пропраћено хорском пратњом ученика. Нешто заиста несвакидашње и дивно. Окупљени ученици од 5. до 8. разреда били су пажљиви гледаоци и учесници у анализи песме уз презентацију ... Сјајно!

Interaktivni cas 8.12.2014-1 Interaktivni cas 8.12.2014-2

Interaktivni cas 8.12.2014-3 Interaktivni cas 8.12.2014-4

 ФОТО-КОНКУРС

"ЈЕСЕН 2014."

 

1. МЕСТО

ЈЕЛЕНА АНЂЕЛИЋ 8-2

1. Jelena Andjelic 1. mesto

 

2. МЕСТО

ТЕОДОРА МИХАЉЧИЋ 7-2

2. Teodora Mihaljcic 2. mesto

 

3. МЕСТО

БОШКО АНЂЕЛИЋ 7-1

3. Bosko Andjelic 3. mesto

 

 

УЧЕНИЧКО КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

Посебност ове књижевне вечери је у томе што су актери ове вечери били наши ученици- наши млади писци. То су ученици који воле књигу, радо читају али воле и да пишу песме и саставе. За ово вече припремељено у сарадњи са нашим „Младим волонтерима“ и библиотекарима, наши млади писци писали су на тему :“Књига- благо или баук“. У програму су учествовали и ученици- песници , чије су песме објављене у зборнику „Сто младих талената“, Јужнобачког округа у 2013. години и школском листу „Свитања“

Mladi pisci 1_resize Mladi pisci 2_resize

Mladi pisci 3_resize

 

У програму су учествовали ученици учесници пројекта „Мрежа локалних омладинских редакција“, чији је циљ био да својим учесницима пружи могућност да стекну знања и вештине потребне за унапређивање информисања младих. Током пројекта настао је и први број часописа „Млади“. У пројекту су учествовали : Дара Тимановић, Бошко Анђелић, Милан Пејновић, Ања Брежњак (ученици  7. разреда),затим Срђан Брежњак, Младен Миловановић и Вања Жига (ученици 6. рареда). Њихови текстови нашли су се на странама тог првог часописа. Вања Жига је присутнима прочитала део свог текста под називом „Хоакси на Фејсбуку- Како их препознати?“

Mladi 1_resize

 

У програму су учествовали и  најмлађи песници наше школе, ученици 2. разреда.

Najmladji pisci 1_resize Najmladji pisci_resize

Да би програм протекао у веселом расположењу побринули се чланови музичке школе, којима морамо одати признање за ентузијазам који поседују похађајући обе школе.

Muzicke tacke 2_resize Muzicke tacke1_resize

Имајући у виду да је ове школске године започет пројекат под називом „Млади волонтери“ други део вечери посвећен је обележавању Дана волонтера 5.12. Овом приликом наши новопечени волонтери су се опробали у својим волонтерским задацима и помогли да се се без проблема реализује ово књижевно вече, али и да заједно са наставницом Ањом Хајдук припреме ликовну изложбу и среде паное. Интересовање за волонтерски рад је велико и веома смо задовољани и срећани због тога. Са волонтерима ће радити тим наставника који чине: Драгана Лахош, Николић Снежана, Станислава Бакић- Јоканић, Ања Хајдук, Ковиљка Прошић- Пилиповић,  Јелена Бабић и Ивана Лазић. На крају приредбе волонтери су свечано положили волонтерску заклетву и понели своје заклетве кући.

Volonteri 1_resize SDC17802_resize

Volonteri polaganje zakletve_resize Volonterska zakletva_resize


ОПАСНОСТИ НА ИНТЕРНЕТУ

Биљана Кикић Грујић из "Центра за превенцију девијантног понашања код младих" одржала је  у нашој школи 2. децембра 2014. предавање о електронском насиљу. У предавању је акценат стављен на врсте насиља и злостављање на интернету, а намењено је ђацима од 5. до 8. разреда. Посебно је било речи о злоупотреби деце на интернету и педофилији.

Opasnost na internetu 2014-1 Opasnost na internetu 2014-2

 

НАШИ ЗЛАТНИ МОМЦИ

Општинско првенство у кошарци за основне школе општине Темерин одржано је 07.11.2014. године, а екипа наше школе освојила је прво место.

Kosarka 2014 - 1. mesto - slika_resize

 

ЧЕЛИЧНЕ РАТНИЦЕ

У организацији Удружења ратних добровољаца и њихових поштовалаца од 1912 - 1918. године у нашој школи одржана је монодрама у помен неуништивој снази армије челичних ратница.

Челичне ратнице је прича о женама ратницима и добровољцима на Балкану, у току Првог светског рата. Текст је стваран на основу оригиналних записа, аутентичних изјава и одломака из биографија: Милунке Савић, Надежде Петровић, Милеве Марић Анштајн, Василије Вукотић... који прати жива сведочења ових жена и њихове биографије. Својим надљудским напором и преданошћу, ове жене су подстицале на коректност и доследност; служиле за пример, поштовање и постале сведочанство нехуманог времена рата. Како пре сто година, тако и данас, оне својим присуством зацељују ране и васкрсавају страдања.

За текст и режију побринула се Јелена Мила, музику Иван Александар, текст је узет из Плаве гробнице Милутина Бојића, а спонзор манифестације био је господин Слободан Вујовић.

Celicne ratnice1 Celicne ratnice2 Celicne ratnice3 Celicne ratnice4

 

 

„НЕЦОВАЊЕ “– ОЛИМПИЈАДА  У  ЗАБОРАВЉЕНИМ  ДЕЧИЈИМ  ИГРАМА


У Средњој школи“Лукијан Мушицки“ у Темерину, 11.10.2014. године одржана је
2. олимпијада у заборављеним дечијим играма под називом „Нецовање 2“.
Из наше школе кренуло је 14 ученика из осмог и четвртог разреда. Ученици четвртог раз реда:  Дејана Керкез, Даница Марковић, Јована Кењало, Вујичић Тијана, Далиборка Шведић  и Стефан Милинковић су учествовали у такмичењу, а остали су били навијачи. Учесници су добили дипломе и мајице са логом игара.

Necovanje grupna Necovanje diploma

 

 

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА

Дечија  недеља  2014. године, била је посвећена  оснаживању породице, и подстицању климе за остваривање права сваког детета да одраста у породичном окружењу. Зато се одвијала под мотом:
„СВАКО ДЕТЕ СРЕЋНОГ ЛИЦА ЧУВА ЈЕДНА ПОРОДИЦА“.
Програм активности за време трајања  Дечије недеље, 6.10. – 10.10.2014. био је богат, разноврстан, и прилагођен узрасту ученика.

За ученике  I – IV  разреда реализоване су следеће активности:
ПОНЕДЕЉАК
Одлазак код председника Општине у Темерин – ученици првог разреда
Сви остали – Здрава храна – јабука за ужину

УТОРАК
- Луткарска представа  за ученике  1. и 2. разреда у у  Темерину у КИЦ

СРЕДА
- Штрумфови – филм за ученике 3. и 4. разреда у Темерину у КИЦу
- „Писање порука мира“ – сви ученици

ЧЕТВРТАК
- Маскембал у Сиригу (слободан избор маски). Изабране су по 3 најуспешније маске из сваког одељења, које ће учествовати у петак на маскембалу у Темерину.
Маскембал се из школског дворишта затим преселио на улице Сирига, где су мештани могли да уживају у предивним маскама наших малишана.

Maskembal1_resize Maskembal2_resize

Maskembal3_resize

ПЕТАК
- Најуспешније маске су учествовале на маскембалу у Темерину
- Ученици су учествовали у  „Старим  играма“- ластиш, школице, кликери...

У току целе недеље ученици су исписивали лепе поруке својим друговима под називом „Порука другу“.

На часовима ликовне културе ученици су радили радове на тему „Срећна породица“

 

Прослава Дечије недеље продужила се и на понедељак 13. 10.2014. када је одржана приредба поводом пријема првака у Дечији савез. Свако одељење припремило је по једну тачку добродошлице нашим првацима.

Prvaci (2) drugi 1_resize

treci_resize cetvrtaci_resize


За ученике  V – VIII  разреда реализоване су следеће активности:УТОРАК
- Ученици су гледали едукативни филм о Превенцији насиља

СРЕДА
- Опробали смо се у спорту, па је уследило „Убацивање тројки“ у кош

ЧЕТВРТАК
- „Поруке мира и пријатељства“

- Спортски дан

20141009_120322_resize 20141009_120232_resize

20141009_120127_resize 20141009_120053_resize

 

ПЕТАК
- Ученици су у Темерину гледали филм „Орлови рано лете“

 

ГОСТИ ИЗ МАЂАРСКЕ

У среду 24.09. 2014. године у госте су нам дошли гости из мађарског Сирига, са којима имамо дугогодишњу сарадњу. Поред обиласка школе присуствовали су и једном школском часу код учитељице Коленак Харгите.

Gosti iz Siriga3

 

 

ПРИЈЕМ ПРВАКА

Свечаним програмом 1.09.2014. године, наша школа је примила у свој загрљај нову чету ђака првака.  Програм су припремили ученици петих разреда са учитељицом Рајком Радаковић.

Pozdravni govor direktorice_resize Prvaci_resize

Srdjan_resize Gosti iz Opstine_resize

Aleksandra Turi_resize

 

 

О најзначајнијим дешавањима из претходних школских година можете се информисати читајући наш школски лист "Свитања" чији претходни бројеви се налазе на страници школски лист , а можете погледати и видео записе на страници видео галерија.

на врх стране

 

ZIKO ©